De ce Clujul se menţine constant în topul celor mai performante judeţe la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat

Clujul este pe locul doi în România în clasamentul promovabilităţii la examenul de Evaluare Naţională, cu un procent de promovare de 88,88 la sută. Media tuturor notelor obţinute de elevii din judeţul Cluj a fost de 7,26. Pe locul I în clasamentul promovabilităţii este judeţul Brăila. Însă rezultatele cumulate ale ultimilor cinci ani clasează Clujul pe primul loc în ţară, atât la Evaluarea Naţională, cât şi la Bacalaureat. Totuşi, conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Cluj doreşte să ia măsuri pentru a îmbunătăţi rezultatele. În ultimii cinci ani, Clujul a fost singurul judeţ care s-a menţinut constant în primele trei locuri pe ţară în privinţa rezultatelor la Evaluarea Naţională sau la examentul de Bacalaureat. Aceste performanţe au apărut după ce conducerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Cluj a renunţat la activităţi formale, precum inspecţiile anunţate dinainte, şi a introdus un program de stimulare a competitivităţii, spune inspectorul şcolar general, Valentin Cuibus.

”Am păstrat în fiecare an metodele care am constatat că dau rezultate: schimburile de experienţă între şcolile din mediul urban cu cele din rural, colaborarea dintre profesorii de clasa a V-a cu învăţătorii, colaborare care începe să dea, încet-încet, rezultate, pentru că sunt patru ani de când facem lucrul acesta şi începe să se vadă, discuţiile în comisii şi catedre între cadrele didactice din urban şi din rural, toate puse cap la cap cu inspecţiile care au continuat inopinat – şi au fost şi anul trecut sute de inspecţii inopinate în mediul rural şi în mediul urban, acolo unde rezultatele au fost mai slabe, colaborarea bună pe care o avem în marea majoritate a cazurilor cu administraţiile locale şi nu numai, cu părinţii în primul rând, pentru că fără implicarea părinţilor şi fără o excelentă colaborare între profesori şi părinţi, n-am putea ajunge la rezultatele pe care le avem acum”, a spus Valentin Cuibus.

 

Chiar dacă judeţul Cluj se numără printre cele mai performante, există lucruri care trebuie îmbunătăţite, mai spune Valentin Cuibus. ”Vom analiza câteva aspecte pe care le-am sesizat în acest an şi anul trecut în şcolile care au anumite probleme. Sigur că rezultatele sunt foarte bune, dar asta nu înseamnă că nu avem şi noi unele şcoli cu rezultate ceva mai slabe! Probabil, pentru un alt judeţ, ”ceva mai slabe” înseamnă foarte bune… Pentru noi, însă, nu! Şi atunci, în aceste şcoli în care şi anul acesta, şi anul trecut, şi acum doi ani rezultatele nu sunt cele pe care le-am dorit, acolo va trebui să vedem care sunt măsurile pe care le luăm”, a adăugat inspectorul şcolar general al judeţului Cluj.

 

Sistemul educaţiei preuniversitare din judeţul Cluj include nu doar şcoli de stat, ci şi şcoli private. Unele dintre ele funcţionează după sistemul britanic. De asemenea, există şi şcoli confesionale, diferite de cele teologice. Prima a fost înfiinţată de Biserica Ortodoxă. Toate acestea contribuie la diversificarea ofertelor educaţionale şi la stimularea performanţei.

Related posts

Leave a Comment